Als je jong bent dan is het laatste waar je aan denkt, het opstellen van je testament. Toch is het slim om op jonge leeftijd na te denken, of je wel of geen testament wil. Stel dat je toch iets overkomt, kan de gedachte van een persoonlijk testament jou rust geven. Zo bepaal jij wie je wat nalaat en wie je toevertrouwd om de dingen voor jou te regelen als je zou overlijden.
Wat is een testament?
Een testament is niet verplicht, maar wel erg handig om de dingen zo vast te leggen als jij dat wil. Je bepaalt met een testament zelf wat er met jouw bezittingen gebeurt, maar dit is lang niet het enige wat je vastlegt in een testament.
Je legt vast wie jouw bezittingen ontvangt na je overlijden en als je een huis bezit, kun je in jouw testament ook bepalen wie hierin mag blijven wonen. Je kunt familie aanwijzen als de erfgenaam, maar ook een goede vriend of een goed doel. Een testament is veel meer dan alleen het bepalen van erfgenamen. Hieronder alles wat je in een testament kunt laten vastleggen:
- Als je minderjarige kinderen hebt, kun je in een testament vastleggen aan wie jij de zorg overdraagt
- Wie je uitkiest om jouw laatste wensen uit te voeren, oftewel het aanwijzen van een executeur
- Mensen onterven of bepaalde mensen uitsluiten van je erfenis, bijvoorbeeld partners van familieleden
Zelfs als je jong bent, is het goed om hierover na te denken. Hou er rekening mee dat een testament pas beschikbaar wordt, als de akte van overlijden is gemaakt. Een testament is dus iets anders dan een wilsverklaring. In dat laatste leg je uit wat je uitvaartwensen zijn, maar ook wanneer je geen medische behandelingen wil.
Meer informatie over het opstellen van een testament.
Waarom zou ik nu al een testament opstellen?
Dit is een vraag die veel jonge mensen stellen en dat komt vooral omdat een testament wordt geassocieerd met ouderdom en het gezien wordt als een statisch document. Je moet een testament eigenlijk meer zien als een dynamische akte, die tijdens je leven met jou mee verandert. Als er iets verandert in je leven, pas je dit namelijk ook gewoon aan in je testament.
Zo ben je ervan verzekerd, dat je altijd de controle hebt over hoe de dingen verlopen na je overlijden. Dat je bezittingen gaan naar de mensen waarvan je het meeste houdt, dat eventuele kinderen in goede handen terecht komen en dat er iemand is die zorgt dat je laatste wensen worden gerespecteerd.
Wat gebeurt er als ik geen testament heb?
Als je geen testament hebt, dan betekent dit dus dat je geen erfgenamen hebt aangewezen. In dit geval beslist het wettelijke erfrecht, naar wie jouw bezittingen gaan. Hou er rekening mee dat dit ook schulden kunnen zijn.
Heb je wel een partner, maar is dit niet wettelijk vastgelegd? Dan zullen jouw bezittingen dus niet naar je partner gaan, maar naar andere erfgenamen. Dit kan vervelende gevolgen hebben, als je geen testament hebt.
De volgorde voor het bepalen van erfgenamen zonder testament, is als volgt:
1. Echtgenoot, geregistreerd partner, (adoptie) kinderen en hun afstammelingen
2. Ouders, (half)broers en (half)zussen en hun afstammelingen
3. Grootouders en hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten en hun afstammelingen
4. Overgrootouders en hun afstammelingen
5. De Nederlandse Staat
Als er in een voorgaande groep nog een erfgenaam aanwezig is, komt de volgende groep niet aan bod. Hierbij geldt ook plaatsvervulling. Dit betekent dat als je partner is overleden, de kinderen van jouw partner deze plaats innemen. Hou er rekening mee dat stief- of pleegkinderen geen erfgenamen zijn. Je kunt hen wel erfgenamen maken, door dit vast te leggen in een testament.