Wat zijn de voordelen van eiwitshakes?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit

Wij maken gebruik van affiliate links. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je een product koopt via onze links.

Wat zijn de voordelen van eiwitshakes? Dat is een veelgestelde vraag! Vooral wanneer je net begint met fitness of krachttraining. Voor de ene sporter zijn proteïnen echter belangrijker dan voor de andere sporter. Iemand die veel met krachttraining bezig is of bezig is met afvallen zal meer proteïnen binnen moeten krijgen dan iemand die regelmatig op de racefiets te vinden is. Dit heeft bijvoorbeeld bij fitness veel te maken met het opbouwen van spiermassa.

Toch is het voor sommigen nog erg onduidelijk wat eiwitten precies zijn en wat de pluspunten hiervan zijn. Ook is het soms onduidelijk of eiwit shakes even goed werken als natuurlijke proteïnen of supplementen. Sommige mensen vinden het ook lastig om te weten wanneer ze een eiwitshake in moeten nemen. In dit artikel vertellen we je niet alleen of een whey protein gezond is, maar we vertellen je ook meer over de voordelen en nadelen van whey protein.

Naast de bekende eiwitshakes zijn er ook eiwitrepen

Wat is het nut van eiwitten?

Eiwit is een voedingsstof die aminozuren en calorieën bevat. Deze aminozuren zijn de bouwstenen voor de proteïnen. Eiwit zelf is verantwoordelijk voor de vorming van spier- en botweefsel. Daarom zijn eiwitten ook erg belangrijk bij krachttraining! Een volwassen persoon heeft gemiddeld per dag 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. [Bron: Voedingscentrum]

Welke verschillende soorten eiwitten zijn er?

Producten met plantaardige eiwit:

 • Noten
 • Granen
 • Peulvruchten
 • Brood
 • Bonen
 • Cacaopoeder
Lees ook:  Pomade, wax of gel? Dit zijn de verschillen!

Producten met dierlijke proteïne:

 • Gevogelte
 • Vis
 • Kaas
 • Melk
 • Eieren
 • Vlees

Is het ene soort proteine dan beter dan het andere? Hier zijn erg veel discussies over, waardoor het lastig is geworden om deze vraag te beantwoorden.

Wil je meer eiwitten binnenkrijgen? Deze website helpt je op weg!

hoeveel eiwitten heb ik nodig?

Hoeveel eiwit heb ik nodig?

Eerder gaven wij al aan dat een gemiddeld persoon 0,8 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht nodig heeft, maar het aantal in te nemen albumine kan natuurlijk sterk verschillen per persoon afhankelijk van het doel van de desbetreffende. Zo zal iemand die aan krachttraining doet meer proteïnen in moeten nemen dan iemand die niet tot nauwelijks sport. Volg je bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet? Dan kunnen eiwitshakes erg nuttig zijn!

De hoeveelheid albumine die je per dag binnen moet krijgen zijn dus sterk afhankelijk van de doelen. Een fanatieke krachtsporter heeft gemiddeld 1,2 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. [Bron: Voedingscentrum]

Sport shakes voor spieropbouw

Het is belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen wanneer je aan krachttraining doet. Echter leidt meer eiwit niet tot meer spiergroei! Dit is een belangrijk gegeven en een valkuil voor veel fanatieke krachtsporters. Het is belangrijker dat je voldoende proteïnen binnenkrijgt en dat je weet wanneer je een eiwitshake moet nemen.

Wanneer je lichaam teveel proteïnes binnenkrijgt zal het lichaam het overschot aan eiwit gebruiken als brandstof. Wanneer je deze eiwitten niet verbrandt zal het worden opgeslagen in de vorm van vet. Het is dus belangrijk om te kijken hoeveel je precies nodig hebt!

Is het erg om een buikje te hebben? In dit artikel leggen we uit wat vrouwen daarvan vinden!

Op deze website kun je berekenen hoeveel proteïne jij nodig hebt.

Krijg ik meer spieren wanneer ik meer eiwitten inneem?

Soorten proteïneshakes

Een eiwitshake is een soort milkshake die wordt gebruikt om meer eiwit binnen te krijgen. Vaak wordt dit gebruikt als aanvulling op de voeding. Sport shakes bevatten eiwitten in poedervorm. De poeder meng je vervolgens met water of melk, waardoor er een soort milkshake ontstaat.

Lees ook:  Dit gebeurt er wanneer je stopt met cafeïne

Er zijn op de markt 2 verschillende soorten proteïne shakes te vinden, namelijk whey-eiwit en caseïne-eiwitten.

Whey-eiwit wordt snel opgenomen door het lichaam en is daardoor erg geschikt om na het trainen in te nemen, zodat je spieren optimaal kunnen herstellen.

Caseïne-proteïnes worden echter minder snel opgenomen door het lichaam. Deze soort van eiwitten wordt dan ook vaak ingenomen voor het slapen gaan, zodat je lichaam in de nacht voldoende eiwit heeft om zichzelf te herstellen. [Bron: Alles over sport]

Wat zijn de voordelen van een proteineshake?

 • Het zorgt voor een (snel) herstel van de spieren na het trainen
 • Het is erg gemakkelijk te gebruiken
 • Kan je helpen als aanvulling op je voeding. Zeker wanneer je niet voldoende eiwitten binnenkrijgt in je standaard voedingspatroon
 • Eiwitshakes kunnen je helpen bij afvallen

Wat zijn de nadelen van proteine shakes?

 • Teveel eiwitten binnenkrijgen ongezond
 • Aan eiwitshakes worden vaak veel kunstmatige stoffen toegevoegd
 • Prijzig
conclusie eiwitshakes

Conclusie

Eiwitten kunnen in het begin best een beetje ingewikkeld te begrijpen zijn, maar wanneer je een beetje weet hoe het werkt kom je al heel ver! In je dagelijkse voeding krijg je in de meeste gevallen al genoeg eiwitten binnen, maar wanneer dit niet het geval is kun je altijd whey protein gebruiken ter ondersteuning.

Wat onze voorkeur heeft? Wij zijn van mening dat natuurlijke eiwitten altijd prioriteit moet blijven, mede doordat er kunstmatige stoffen worden toegevoegd aan eiwitshakes.

Meer weten over je lichaam? Lees onze andere artikelen in deze categorie!

Veel gestelde vragen

Kan ik mijn spieren sneller laten groeien door meer proteïnen in te nemen?

Eiwitten zijn de bouwstenen om je spieren te kunnen laten groeien. Wanneer je een tekort hebt aan eiwitten is het helaas bijna onmogelijk om je spieren te laten groeien, daarom is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Het is belangrijk om te weten dat hier een maximum aan zit. Wanneer je een overschot aan eiwitten in je lichaam hebt, zal je lichaam deze eiwitten gaan gebruiken als brandstof. Dit is gevaarlijk, omdat veel mensen deze brandstof niet daadwerkelijk verbranden. Hierdoor kun je dus vet aankomen. Dus ja, je hebt eiwitten nodig om je spieren te laten groeien, maar een overschot aan eiwitten versnelt het groeiproces (helaas) niet.

Welke eiwits hakes zijn er allemaal?

Op dit moment zijn whey-eiwitten en caseïne eiwitten erg populair.

Whey-eiwit wordt snel opgenomen door het lichaam en is daardoor erg geschikt om na het trainen in te nemen, zodat je spieren optimaal kunnen herstellen.

Caseïne-eiwitten worden echter minder snel opgenomen door het lichaam. Deze soort van eiwitten wordt dan ook vaak ingenomen voor het slapen gaan, zodat je lichaam in de nacht voldoende eiwitten heeft om zichzelf te herstellen. [Bron: Alles over sport]

Is het noodzakelijk om proteine shakes te gebruiken?

Eiwitshakes zijn eigenlijk vooral gemaksproducten. Je kunt op een relatief snelle en eenvoudige manier genoeg eiwitten binnenkrijgen door een gezond voedingspatroon te hanteren. Eiwitshakes zijn dus geen must, maar kunnen zeker handig zijn wanneer het voor jou lastig is om op uit je voeding voldoende eiwitten haalt om je doel te kunnen bereiken.

Lees verder