Nederlanders leven vandaag de dag steeds duurzamer. We eten minder vlees, gebruiken minder plastic en rijden meer elektrisch. Gelukkig maar, want met ons klimaat gaat het niet al te best. De aarde warmt in een rap tempo op en dit zorgt voor ernstige gevolgen. Deze gevolgen zijn al zichtbaar, denk maar aan de overstromingen in Limburg. Het is dus zaak dat we met zijn allen nog meer maatregelen nemen om zo duurzaam mogelijk te leven. Uit eten gaan is iets wat we als Nederlander graag doen. Begrijpelijk, want het is gezellig en lekker eten is nooit verkeerd. Maar, uit eten gaan kan ook veel impact hebben op je ecologische footprint. Zorg er daarom voor dat je duurzaam uit eten gaat. Maar, hoe doe je dit? In dit artikel bieden wij een aantal tips waarop je moet letten om milieuvriendelijk uit eten te gaan.
Varieer in de gerechten die je besteld
Als je uit eten gaat vind je vaak allerlei lekkere dingen op de kaart. Van een steak tot aan spare ribs, het kiezen wordt er niet gemakkelijker op. Maar, zorg ervoor dat je voldoende varieert in de gerechten die je besteld. Kies niet altijd voor een vleesgerecht, want veelvuldig vlees eten is niet goed voor het milieu. Onze veestapel zorgt voor veel CO2-uitstoot en het is zaak dat deze juist verkleind wordt. Kies daarom ook eens voor een vegetarisch of veganistisch gerecht. Deze gerechten zijn vaak net zo lekker en je draagt zodoende een steentje bij aan een beter milieu. Heb je geen zin in vegetarisch of veganistisch? Kies dan eens voor vis in plaats van vlees. Dit is altijd nog beter voor het klimaat. Wanneer je met zijn tweeën bent en jullie allebei van vlees houden kun je er ook voor kiezen om te delen. Zo kan één een vleesgerecht bestellen en de ander een vegetarisch gerecht. Zo kun je allebei van vlees genieten, maar wel met mate.
Kies voor een restaurant die duurzaam onderneemt
Verpakt jouw favoriete restaurant al zijn gerechten in plastic en bezorgen zij deze in benzine auto’s? Kies er dan eens voor om op bezoek te gaan bij een andere restaurant. Dit is namelijk niet erg milieuvriendelijk en ook niet meer van deze tijd. Duurzame restaurants kun je aan een aantal dingen herkennen. Bijvoorbeeld aan de manier waarop ze hun producten verpakken en bezorgen. Doen ze dit met plastic of papieren tasjes? Tasjes van papier zijn een stuk duurzamer omdat deze 100% biologisch afbreekbaar zijn. Daarnaast zullen duurzame restaurants hun gerechten niet bezorgen in een benzine auto, maar juist op een elektrische fiets of scooter. Probeer hierop te letten wanneer je een keuze maakt voor een restaurant.
Is het mogelijk om overgebleven voedsel mee te nemen?
Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse restaurants jaarlijks maar liefst 51.000 ton aan voedsel weggooien. Dit is natuurlijk enorm zonde en hier is er dus behoorlijk wat winst te behalen als je kijkt naar milieuvriendelijkheid. Een oplossing kan zijn dat je als klant je overgebleven kliekjes mee kan nemen naar huis. Zo kun je het op een later moment nog lekker opeten. Duurzame restaurants zullen deze optie stimuleren en aanbieden. Biedt een restaurant dit niet vanuit zichzelf aan, vraag dan naar deze optie en maak het restaurant ook bewust.